Thursday, October 4, 2012

Puak PAS kata Islam itu politik??

Islam bukanlah politik tapi Islam adalah agama yg diturunkan oleh Allah kepada umatNya. Politik cuma sebahagian daripada apa yang ada dalam agama Islam yakni berkaitan dgn hal/urusan pemerintahan negara.

Rasulullah SAW sendiri menggunakan kata politik (siyasah) dalam sabdanya :“

Adalah Bani Israil, mereka diurusi (siyasah) urusannya oleh para nabi (tasusuhumul anbiya). Ketika seorang nabi wafat, nabi yang lain datang menggantinya. Tidak ada nabi setelahku, namun akan ada banyak para khalifah. (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Jelaslah bahawa politik atau siyasah itu bermakna adalah mengurusi urusan masyarakat. Rasulullah SAW. bersabda :“

Siapa saja yang bangun di pagi hari dan dia hanya memperhatikan urusan dunianya, maka orang tersebut tidak berguna apa-apa di sisi Allah; dan barang siapa yang tidak memperhatikan urusan kaum Muslimin, maka dia tidak termasuk golongan mereka (iaitu kaum Muslim). (Hadis Riwayat Thabrani)    ”

Tapi apa yg terjadi skrg, PAS mempergunakan agama untuk menghalalkan yg haram, kalau dulu haram bergabung dgn kafir dan skrg halal pula bergabung dgn kafir DAP..dalam Islam mana boleh sekejap haram sekejap halal?

Sertai PAS bukanlah bermaksud memeluk Islam sebaliknya cuma menyertai parti politik sahaja. Dalam Islam ada politik, dalam politik ada pelbagai parti..yang ni kena fahambetul2..

Sebab itu di Malaysia penganut agama Islam ada beberapa puak :-
i) penganut agama Islam dari org UMNO
ii) penganut agama Islam dari PAS
iii) penganut agama Islam dari PKR
iv) penganut agama Islam dari lain2 parti.

Kesimpulan; PAS x boleh ckp mereka saja yang Islam, parti lain tidak Islam. Rakyat negara lain pun penganut agama Islam tapi mereka tak sertai PAS pun sebabnya di negara mereka tiada parti PAS..jadi x gugur syahadah pun kalau x undi PAS! PAS hanya parti!

3 comments:

 1. Salam

  Saudara Anti Rebel,

  Sebelum saudara menuduh PAS menggunakan agama, terlebih dahulu tidakkah saudara terfikir bahawa ahli2 yang mentadbir PAS bukanlah dari mereka yang cetek ilmu agamanya.Setiap keputusan yg dibuat adalah berdasarkan penilaian dari segala aspek Islam.Jangan buatkan saya pula menyangka saudara yang cetek pengetahuan disini.

  PAS pernah bergabung dgn UMNO satu ketika dahulu. Selama bertahun2 didalam gabungan (atas niat perpaduan) telah byk kemungkaran yang dibuat didalam UMNO yang terpaksa didiamkan atas dasar 'perpaduan umat islam'.
  Situasi ini berlanjutan sehinggalah hak2 Ulamak & ahli2 agama diterhadkan dan mereka terpaksa membiarkan kejahatan & kemungkaran dilakukan begitu sahaja.

  Saya tertarik dgn ayat Al-Quran & Hadis yang telah dipost kan sendiri oleh saudara disini :

  Firman Allah dalam Surah An-Nisa ayat 59:

  "Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kepada Rasulullah dan kepada "Ulil-Amin" (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu".

  "Sesiapa yang taat kepada Ku, beerti ia taat kepada Allah, sesiapa yang derhaka kepadaKu bermakna dia derhaka kepada Allah; sesiapa yang taat kepada pemerintah bermakna ia taat kepadaKu, dan sesiapa yang derhaka kepada pemerintah bermakna ia derhaka kepadaKu." (Riwayat Bukhari, Muslim, Abu Daud, An-Nasa'i dan Ibnu Majah).

  Wajib ke atas setiap Muslim patuh dan taat kepada pemerintah samada ia suka atau tidak, selama mana ia tidak diperintah melakukan maksiat; sekiranya ia diperintah melakukan maksiat, maka janganlah patuh dan taat."

  Ayat Al-Quran diatas sudah terang2 mengatakan kita hanya akan taat Pemerintah yang menjalankan Amar Maaruf Nahi Mungkar. Betul tak?

  Jadi, apabila terlalu byk kemungkaran dilakukan oleh ahli2 UMNO itu sendiri, perlukah kita taat?

  Semakin hari semakin banyak kuasa dimiliki dan semakin banyak kejahatan & kemungkaran semakin berleluasa. Adakah PAS perlu berkompromi lagi? Adakah PAS perlu sabar & berdoa menadah tangan tanpa usaha sahaja? Adakah PAS perlu berkolaborasi dgn UMNO lagi?

  Jadi, tepuk dada tanya selera!

  PAS bukanlah terdiri dari ahli yg cetek ilmu agama & bodoh. Walaupun bekerjasama dgn parti yg bukan Islam, tetapi hak2 & undang Islam tidak akan dihalang oleh bangsa lain. ADA PERJANJIAN.
  Apa bezanya bila PAS bergabung dgn parti UMNO dari agama yg sama tetapi tidak boleh menjalankan syariat & terpaksa membenarkan kejahatan semakin berleluasa?

  Jangan risau tentang hak2 kaum Melayu di Malaysia kerana walaupun PAS bekerjasama dengan parti dari bangsa lain, bangsa Melayu/Islam masih lagi majoriti di Malaysia.Isu ini tak perlu dipropagandakan & dijadikan alat utk menakutkan org melayu di Malaysia.

  Apa yang PAS mahukan hanyalah utk menjalankan syariat sahaja di mana selama ini telah dihalang, diterhadkan, ditindas, dianiayai oleh parti/bangsa sendiri dari agama yg sama ....

  wassalam

  ReplyDelete
 2. saya sngt sutuju dgn pendapat kamu...terus kn usaha anda admin..terbek...isi2 yg diberikan mmg tajam... saya akn tnggu update baru anda.. saya dah follow blog anda.. apa kata follow blik blog saya .. thx :)
  http://kakiblogger.mygeng.org

  ReplyDelete
 3. Admin kenapa post aku ttg penggunaan kalimah Allah oleh penganut Kristian dlm fb page Anti-DAP Club dipadamkan? malah lepas tu terus x boleh nak post komen. Takkan takut nak berhujah kot. Ahli UMNO ni daripada yang paling atas sampai lah yang bawah2 ni sama je. Nak berhujah atau berdebat secara ilmiah takut. Hentam org dgn kata2 kesat, kurang adab.. pastu x bagi orang jawab. Gentle la sikit.

  -Kahsi Liamsi-

  ReplyDelete